h

SP roept Provincie ter verantwoording over slechte aanpak dijkherstel op Tholen

17 april 2011

SP roept Provincie ter verantwoording over slechte aanpak dijkherstel op Tholen

De proeven met de golfoverslagsimulator die de afgelopen weken op de Thoolse zeedijk tussen Strijenham en de Schelphoek zijn gehouden, hebben onthuld dat er iets goed mis is gegaan bij het dijkherstel dat daar drie jaar geleden is uitgevoerd. Voor Roland van Tilborg, Statenlid namens de SP, aanleiding om vragen te stellen aan het college van Gedeputeerde Staten over de manier waarop het dijkherstel onder leiding van het Projectbureau Zeeweringen is (en in de nabije toekomst wordt) uitgevoerd.



De zaak kwam aan het rollen toen SP-senator Kees Slager, die op een paar honderd meter afstand van het proefproject woont, verleden week ontdekte dat er bij de proeven aan de buitenkant van de zeedijk wel heel snel gaten vielen. Die gaten lieten bovendien zien dat de dijk vol steen en puin zit en dat er van de noodzakelijke afdeklaag van een halve meter klei niets is te bespeuren.

Slager (auteur van het boek 'De ramp', waarin hij de oorzaken van de watersnoodramp van 1953 kritisch onderzocht) stelt dat een van de belangrijkste lessen van de ramp is, dat de afdeklaag van de zeedijken toen op veel plaatsen te dun en van te slechte kwaliteit was. En precies dát blijkt nu weer het geval op de zuidkust van Tholen, en dat nota bene drie jaar nadat de dijk is 'hersteld'.

Slager vermoedt dat de aannemer die het herstel van de steenglooiing drie jaar geleden uitvoerde niet de moeite heeft genomen om de steenrestanten van de oude glooiing af te voeren, maar ze tegen het buitentalud van de dijk heeft gegooid en met wat aarde heeft afgedekt. Het was de omwonenden al eerder opgevallen dat er na drie jaar wel onkruid, maar nog steeds geen goede grasmat op het buitentalud groeit.

Omdat dezelfde aannemer die het werk hier uitvoerde, nu is begonnen met het 'dijkherstel' tussen Gorishoek en de Schelphoek, is het volgens de SP zaak dat het projectbureau Zeeweringen voorkomt dat er ook bij dat traject zulk broddelwerk wordt geleverd. "Wat hier aan de dijk is gepresteerd, noem ik rampzalig. De mannen van de golfoverslagsimulator hebben overal in het land proeven uitgevoerd, maar zo'n slechte dijk als hier zijn ze nergens tegen gekomen", aldus Slager.

Intussen blijkt uit reacties op eerder gepubliceerd krantenartikel dat ook bij een soortgelijk 'herstel' aan de zeedijk bij Bruinisse op dezelfde manier stenen en puin in het buitentalud zijn verwerkt en ook daar ontbreekt een goede afdeklaag van klei.

Het projectbureau (een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat & het waterschap Scheldestromen) wil het rapport van de golfoverslagproef afwachten alvorens te reageren. Dat zou in mei verschijnen.

Van Tilborg wenst nu al van de provincie (toezichthouder op het waterschap) te weten wat ze gaat ondernemen om ervoor te zorgen dat niet alleen de onderhavige dijk maar ook de dijken die thans worden aangepakt door het Projectbureau Zeeweringen niet vervuild worden met stenen, maar voorzien worden van een voldoende dikke en kwalitatief goede kleilaag waarop een goede grasmat kan groeien.

UPDATE:

19-05-2011 • "Ons college kan bevestigen dat op een deel van het buitentalud van de zeedijk geen goede grasmat aanwezig is". Dat schrijven Gedeputeerde Staten van Zeeland een maand nadat het Thoolse SP-statenlid Roland van Tilborg tien vragen stelde over de zeedijk bij Poortvliet, waar tijdens een proef met een golfsimulator puin en stenen vlak onder de grasmat tevoorschijn kwamen.

Gedeputeerde Staten schrijven verder dat ze de mening van de SP delen dat een goede dichte grasmat op een dijk een goede bescherming tegen de aanvallen van de golven biedt en dat die grasmat o.a. afhankelijk is van een goede afdekplaag waarin het gras kan wortelen.

Bekijk de volledige update:
Provincie volgt SP: Opheldering over Thoolse 'puindijk'

Vragen over dijkherstel door Projectbureau Zeeweringen ( .PDF 138kB )
Interview met Kees Slager bij Omroep Zeeland

U bent hier