h

'Topsalarissen ADRZ bedreigen toekomst Zeeuwse zorg'

23 februari 2012

'Topsalarissen ADRZ bedreigen toekomst Zeeuwse zorg'

De SP-fractie heeft opnieuw schriftelijke vragen gesteld over de beloningen van de ADRZ-bestuurders. Dit naar aanleiding van de wachtgeldregeling die is afgesproken met voormalig bestuurslid Rob Zomer.



In 2009 is Zomer ontslagen wegens slecht functioneren. Naast een beloning voor zijn slechte functioneren van 732.145 euro is er ook een wachtgeldregeling getroffen waardoor hij gegarandeerd 240.000 euro per jaar verdient, op kosten van het ADRZ. Nou ja, verdienen is in dit opzicht misschien een verkeerd woord.

SP Fractievoorzitter Ger van Unen: 'Het is niet de eerste keer dat de SP aandacht vraagt voor de graaicultuur bij het ADRZ. Vorig jaar hebben wij tot driemaal toe vragen gesteld en ondanks een aangenomen motie van de SP in 2010 zien wij nog steeds geen verbetering bij de bonusboys van het ADRZ.'

Het college van Gedeputeerde Staten onderschrijft het belang van goede gezondheidszorg in haar ziekenhuisvisie “Kiezen of verliezen”, toch is er volgens de socialisten onvoldoende aandacht voor de financiële bedreigingen. Van Unen: 'Steevast krijgen wij als antwoord dat de Provincie niet gaat over de beloningen aan de ziekenhuis-top, maar ondertussen hebben die bonussen, gouden handdrukken en wachtgeldregelingen wel gevolgen voor de, toch al niet al te rooskleurige, financiële positie van het ziekenhuis. Dat geld zou besteedt moeten worden om de zorg in Zeeland te verbeteren.'

Verder vraagt de SP waarom Zeeuwse instellingen zich niet hoeven te houden aan het maximale salaris van 169.000 euro dat is afgesproken in de zelfreguleringscode voor zorgbestuurders. Daarnaast heeft de fractie vraagtekens bij de bovenwettelijke bepaling en vindt dat bestuurders en politieke ambtsdragers na ontslag een WW-uitkering moeten aanvragen, met sollicitatie- en een participatieplicht.

'Wij denken dat hier sprake moet zijn van gelijke monniken gelijke kappen en dat een krachtig signaal van de Provincie invloed kan hebben op de graai-cultuur die er nu heerst. We zijn dan ook benieuwd of het college van Gedeputeerde Staten positie durft in te nemen en durft te verwoorden wat een grote meerderheid van de Zeeuwse bevolking denkt.' aldus Van Unen.

UPDATE:

25-03-2012 • Het College van Gedeputeerde Staten wil geen oordeel vormen over de bedragen die het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis aan de top van haar bestuur geeft. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van de SP.

Fractievoorzitter Ger van Unen; 'Het college verschuilt zich achter de redenering dat de Provincie niet over de arbeidscontracten gaat en geen mening heeft over de wachtgeldregeling met Zomers. Toch zijn dat twee compleet verschillende dingen, ook al kunnen we die contracten niet aanpassen, dan nog kan de Provincie een duidelijk afkeurend signaal afgeven. Bovendien heeft de Provincie de visie opgesteld waarin zij zelf zegt dat ze een “inspirerende rol” heeft, maar vervolgens doet ze daar dus helemaal niets mee.'

Bekijk de volledige update:
College: ‘We doen niets aan topinkomens in de zorg’

Schriftelijke vragen: Wachtgeldregeling ADRZ ( 99KB .PDF )
PZC: SP: ex-directeur ziekenhuis naar daklozenopvang

U bent hier