h

Hulst trekt vergunning varkensfabrieken in, Tholen bouwt verder

3 mei 2013

Hulst trekt vergunning varkensfabrieken in, Tholen bouwt verder

Begin vorige maand maakte de gemeente Hulst bekend dat zij 2 bouwvergunningen introkken voor nieuwe varkensfabrieken bij Hengstdijk en Vogelwaarde. Een juiste beslissing, naar oordeel van de SP-statenfractie.

In de gemeente Tholen loopt op dit moment nog een aanvraag voor een varkensfabriek met 5600 varkens (≈7329 m²). Hoewel deze varkensstal volgens de Provinciale Ruimtelijke Verordening niet is toegestaan, heeft het college van BenW in Tholen eind 2011 een milieuvergunning verleend aan dit bedrijf.

Kunekune Piglet door peteaylward CC BY-NC-SA 2.0Foto: peteaylward (CC BY-NC-SA 2.0)
Jeroen van Dijen, woordvoerder milieu; 'In alletwee de gemeenten was er sprake van een vergunning die in het verleden is afgegeven, maar waar de gemeente Hulst nu besluit om die te schrappen zegt het college van Burgemeester en Wethouders in Tholen dat zij geen andere keus hebben dan mee te werken. Dat is behoorlijk tegenstrijdig.' De SP heeft middels schriftelijke vragen opheldering gevraagd aan het dagelijks provinciebestuur.



De SP in de Provinciale Staten stelden al eerder vragen over de mogelijke komst van varkensfabrieken in Tholen en Hulst, in het antwoord op deze vragen gaf het college van Gedeputeerde Staten aan dat: "Het gemeentebestuur moet afwegen of vergunningverlening aan de orde kan zijn”.

'Deze beleidsvrijheid is merkwaardig,' zegt Van Dijen. 'Als provincie stelen we een beleid op voor de ruimtelijke ordening, maar vervolgens laten we gemeenten beslissen of ze een vergunning afgeven. Dan ga je je toch afvragen wat de waarde van dat beleid is.'

De socialisten vragen verder het college van Gedeputeerde Staten of zij betrokken zijn geweest bij het besluit van de gemeente Hulst om de vergunningen in te trekken en verzoeken het provinciebestuur om alles wat in hun macht ligt te gebruiken om de vergunning in Tholen te blokkeren. Van Dijen: 'Ik hoop dat Gedeputeerde Staten én de gemeente Tholen de beslissing van Hulst zien als aanmoediging om ook de vergunning voor de varkensfabriek in Poortvliet in te trekken.'

pdfSchriftelijke vragen over intrekken vergunning varkensfabrieken Hulst (137KB)
PZC:Bouwvergunningen varkensstallen Hengstdijk/Vogelwaarde ingetrokken
SP: SP stelt vragen over nieuwe varkensflat in Tholen
SP: Provincie volgt SP: Geen ruimte voor nieuwe varkensflats

U bent hier