h

Vuurwerk in de Staten

10 maart 2011

Vuurwerk in de Staten

Roland van TilborgVandaag was de grote dag. Deze dag zijn de nieuwe statenleden geïnstalleerd. Waaronder ook SP-ers ; Ger van Unen, Roland van Tilborg en Jeroen van Dijen. Deze hebben de plaatsen overgenomen van de volledige vorige fractie.

De dag begon in de ochtend met een vergadering van de staten in de oude samenstelling, waarbij een korte agenda werd afgewerkt. Tijdens deze vergadering werden de mensen die niet meer in de nieuwe staten terug komen een hart onder de riem gestoken. 2 van deze leden kregen een Koninklijke onderscheiding opgespeld omdat ze 12 jaar volksvertegenwoordiger in de Provinciale Staten geweest zijn.

Tijdens deze vergadering zijn ook de geloofsbrieven van de nieuwe statenleden gecontroleerd en deze werden allemaal goed bevonden. Er was alleen 1 kleine voetnoot en dat was bij Johan Robesin ; daar werd door de voorzitter van deze groep, Loes Passieux, bij vermeld dat er bij de nevenfuncties iets ontbrak, namelijk kampioen vragenstellen.

Tijdens de lunch zijn wij naar een eetcafé in de buurt van de Abdij gegaan om daar bij te praten en onze strategie door te spreken die we in het middagprogramma zouden gaan volgen. Nadat wij de inwendige mens weer versterkt hadden zijn we terug gelopen naar de Abdij om daar “onze”aftrap voor de komende periode in te luiden. Jeroen had vuurfakkels geregeld en die hebben we zij aan zij met Ger voor de deur van de Abdij afgestoken met het motto : “wij gaan voor vuurwerk zorgen”
Deze ludieke aftrap is ook door de media goed opgepikt.

Na een kop koffie en thee zijn we in de statenzaal onze plaats op gaan zoeken en na vele “verplichte”handjes schudden zijn we er gaan zitten om onze eerste vergadering mee te gaan maken.

Zoals gebruikelijk bij dit soort beginvergaderingen was er een “pretagenda”. Alleen wel met het verschil dat wij onze eigen draai aan wilde geven. Na de beëdiging van de nieuwe statenleden (22 leden met de eed en 17 met de belofte) kon de agenda vastgesteld worden. En daar stond op punt 5 : de vragensessie. Ger had een aantal vragen voorbereid over de bijeenkomst over het rapport Mans(Thermphos) voor bewoners in Nieuwdorp op 16 maart 2011. In het ochtend gedeelte waren hierover ook al vragen gesteld. Maar wij wilde ons in dit geval ook zeker hierover laten horen met net een andere vraagstelling. De vragen werden beantwoord door demissionair Gedeputeerde van Waveren. En deze bevestigde nogmaals dat er op de bijeenkomst geen uitspraken door de provincie gedaan gaan worden die opnieuw tot discussie zouden kunnen gaan leiden.

Jeroen had een motie voorbereid over het kiezen voor duurzame energie, deze motie zit goed in elkaar maar na nader overleg hebben we besloten om de motie niet tijdens deze staten vergadering ter stemming in te brengen maar deze te bewaren voor de eerstkomende staten vergadering. Roland had een stemverklaring voor het Statenvoorstel bij punt 6 van de agenda. Dit ging over het samenvoegen van een 2-tal commissies namelijk: Bestuurlijke en Financiële zaken en Welzijn. De stemverklaring kwam neer op : dat wij als SP meer zien in het verminderen van het aantal Gedeputeerden en om te kijken of er nog bezuinigd kan worden op het gebruik en aanschaf van de dienstauto’s met chauffeurs. We zijn, voorlopig, wel akkoord gegaan met het voorstel maar we zullen ingrijpen als het niet naar behoren blijkt te werken. Wij vinden Welzijn zo’n belangrijk punt dat we dit niet het kind van de rekening willen laten worden. Ook de Christen Unie gaf een stemverklaring af bij dit agendapunt wat er op neer kwam dat dit voorstel niet in beton gegoten is.

Maar na deze middag was de dag nog niet over. Ger en Roland hadden om 18.00 uur nog een afspraak met de informateur; de heer Jan te Veldhuis. N.a.v. de vragenlijst die hij toegestuurd had hebben we met 4-en (Tim, Jeroen,Ger en Roland) in grote lijnen de antwoorden geformuleerd.
Het was een prettig gesprek waar wij als SP onze ideeën en standpunten goed neergelegd hebben. Het is nu afwachten wat de informateur aan de hand van de gesprekken met alle partijen er van gaat brouwen.

Al met al hebben wij, als SP, ons al laten zien en horen. Het was voor één ieder een enerverende dag. En wij willen hierbij iedereen bedanken die ons gesteund heeft en niet alleen op deze dag.

U bent hier