h

Blog Roland van Tilborg

5 maart 2013

Burger zal grote verliezer zijn bij superprovincies

Roland van TilborgEr wordt al jaren over gesproken… het samengaan van provincies. Sinds een paar maanden is dit dankzij het kabinet Rutte 1 en inmiddels Rutte 2 weer vol op in de aandacht. Onder leiding van minister Plasterk die ferm en strijdvaardig ten tonele verschijnt met deze roeping ‘dreigend’ in het rond zwaaiend. Decentralisatie, verbeterende slagkracht en efficiency als belangrijkste wapens met zich mee torsend.

Er moeten meer taken en verantwoordelijkheden van de landelijke overheid naar de 'lagere' overheden, provincies en gemeenten afgeschoven worden. Daar zou de burger beter van worden?!

Lees verder
20 februari 2013

Sluiten basisscholen is funest voor leefbaarheid

Roland van Tilborg‘Grenzen aan kleine scholen’ zo heet het rapport van de Onderwijsraad dat 14 februari 2013 aangeboden is aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs. In dit rapport staat onder andere dat basisscholen met minder dan 100 leerlingen zouden moeten sluiten of samen gaan met andere scholen. De ondergrens ligt nu op 23 leerlingen.

Het advies betekent dat er 96 van de 233 Zeeuwse basisscholen in de gevarenzone zitten, dat is ruim 41%. In Zeeuws-Vlaanderen is het bijna 50% van het totaal aantal basisscholen! In sommige dorpen zou er geen enkele school meer overblijven zoals bijvoorbeeld in Anna-Jacobapolder, Poortvliet, Renesse en Oudelande. Dit zou inhouden dat er scholen samen moeten gaan en dat kinderen verder moeten reizen om naar school te kunnen of met vriendjes en vriendinnetjes te kunnen spelen na schooltijd.

Lees verder
24 juni 2012

Een opleiding binnen handbereik

Roland van TilborgEen opleiding volgen doe je omdat je die graag wilt volgen… voor je toekomst. Maar wat nou als je ouders niet genoeg geld kunnen opbrengen om voor jou het vervoer te kunnen betalen, om de opleiding die jij zooo graag wilt doen te kunnen volgen? Dan is het risico groot dat je, noodgedwongen moet kiezen voor een oplossing waar je maar dan een opleiding dicht in de buurt gaat volgen terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt en zeker niet voor jouw toekomst.

De SP heeft al een paar keer een motie ingediend om geld vrij te maken (en dat was er!). Als zijnde proef tijdens de lopende OV concessie een gratis OV kaart voor de 16-en 17 jarige MBO studenten te realiseren. Maar deze zijn allemaal niet aangenomen. Vooral omdat de PvdA de steun(op het laatste moment) introk.

Lees verder
20 december 2011

Informatievoorziening kan nog veel beter

Roland van Tilborg“Opvallend is het wel, als er een bepaald Statenvoorstel is dat naar zogenaamd bij navraag de kans loopt om geen meerderheid te behalen, ingetrokken wordt.

Zo ook met het Statenvoorstel “Floriade 2022”.
In de commissie economie en mobiliteit van 21 november heb ik er al grote vraagtekens bij gezet. Vooral over het gegeven dat de grootste voordelen zeer waarschijnlijk niet voor Zeeland of Tholen zouden zijn maar voor Noord-Brabant. Ook over het feit dat de afgelopen Floriaden, op 2 na, geen enkele was die het met winst af heeft kunnen sluiten. De laatste episode( Haarlemmermeer 2002) had een verlies van 8 miljoen euro, waarvan er 6.2 miljoen door de gemeente gedragen moest worden.

Lees verder
27 juni 2011

Een gemiste kans...

Roland van Tilborg“Provincie springt niet in OV-gat voor 16-en 17 jarige scholieren” zo staat vermeld in de PZC van zaterdag 25 juni daags na de Statenvergadering waar er inderdaad een gemiste kans was voor de 16-en 17 jarige MBO-studenten van Zeeland.

De motie die de SP indiende kon rekenen op de steun van GroenLinks, PVV en de Partij voor Zeeland, totaal 11 stemmen van de op dat moment beschikbare 35 stemmen.

Lees verder
25 mei 2011

Belangrijke dag

Roland van TilborgOp 2 maart 2011 heeft u – als kiezer- uw stem uitgebracht bij de Provinciale Statenverkiezingen. Op hun beurt brengen de Provinciale Staten hun stem uit op de partij van hun voorkeur voor de Eerste Kamer.( Dit moet zo gaan omdat de verkiezing van de senatoren- Eerste Kamerleden- zogenaamde “getrapte verkiezingen” zijn en niet rechtstreeks door de stemgerechtigden van Nederland kan gebeuren)
Afhankelijk van het aantal inwoners van een provincie heeft een stem een waarde, bijvoorbeeld een stem van een Statenlid uit Zuid-Holland vertegenwoordigd meer inwoners(ruim 3.5 miljoen inwoners) dus ‘waarde’ dan een stem van een Statenlid uit Zeeland (bijna 400.000 inwoners).

Lees verder
18 maart 2011

Minst slechte keuze

Roland van TilborgVanmiddag, vrijdag 18 maart, heeft informateur Jan te Veldhuis aan de hand van zijn bevindingen geadviseerd om een college te vormen van : VVD, PVDA,CDA en SGP. Deze partijen gaan dan ook zo snel mogelijk de eerste gesprekken aan om te kijken of zij hier mee uit kunnen komen. Het is wel zo dat er toch nog wel wat verschillende denkwijzen zijn over een aantal onderwerpen tussen de PVDA en de andere drie partijen. O.a. over de WCT, de Hedwigepolder en een tweede kerncentrale bij Borssele. De PVDA heeft zichzelf wel een voorbehoud gemaakt over o.a. een tweede kerncentrale bij Borssele om daar, indien nodig, tegen te stemmen ( vrije kwesties noemen ze dat) ben benieuwd hoe ze dit in de praktijk gaan uitvoeren.

Lees verder
10 maart 2011

Vuurwerk in de Staten

Roland van TilborgVandaag was de grote dag. Deze dag zijn de nieuwe statenleden geïnstalleerd. Waaronder ook SP-ers ; Ger van Unen, Roland van Tilborg en Jeroen van Dijen. Deze hebben de plaatsen overgenomen van de volledige vorige fractie.

De dag begon in de ochtend met een vergadering van de staten in de oude samenstelling, waarbij een korte agenda werd afgewerkt. Tijdens deze vergadering werden de mensen die niet meer in de nieuwe staten terug komen een hart onder de riem gestoken. 2 van deze leden kregen een Koninklijke onderscheiding opgespeld omdat ze 12 jaar volksvertegenwoordiger in de Provinciale Staten geweest zijn.

Lees verder

U bent hier