h

Belangrijke dag

25 mei 2011

Belangrijke dag

Roland van TilborgOp 2 maart 2011 heeft u – als kiezer- uw stem uitgebracht bij de Provinciale Statenverkiezingen. Op hun beurt brengen de Provinciale Staten hun stem uit op de partij van hun voorkeur voor de Eerste Kamer.( Dit moet zo gaan omdat de verkiezing van de senatoren- Eerste Kamerleden- zogenaamde “getrapte verkiezingen” zijn en niet rechtstreeks door de stemgerechtigden van Nederland kan gebeuren)
Afhankelijk van het aantal inwoners van een provincie heeft een stem een waarde, bijvoorbeeld een stem van een Statenlid uit Zuid-Holland vertegenwoordigd meer inwoners(ruim 3.5 miljoen inwoners) dus ‘waarde’ dan een stem van een Statenlid uit Zeeland (bijna 400.000 inwoners).

Maandag 23 mei 2011 was een bewogen dag in de Zeeuwse staten vooral omdat op deze dag de leden van de Eerste Kamer gekozen zijn.
Niet alleen in de Zeeuwse staten was de spanning aanwezig. Noord-Holland, in de vorm van D66, heeft een cruciale rol gespeeld door iemand die een goede opticien of blinde geleidehond nodig heeft. Deze persoon kon geen rood potlood onderscheiden van een blauwe pen en heeft er daardoor voor gezorgd dat wij -de SP- 8 in plaats van 7 zetels in de Eerste Kamer krijgen.

In de Zeeuwse staten was er een rode draad, die Robesin heet. Een behoorlijk media circus was uitgerukt om deze ‘dissident’ te volgen. De heer Robesin vond de media aandacht zelfs belangrijker dan het verdedigen van zijn eigen ingebrachte motie(s). Het verschil tussen de 2 fractieleden van de Partij voor Zeeland werd heel duidelijk gemaakt door de heer Babijn. Deze kon of wilde geen antwoord geven op de vragen die gesteld werden over de motie(s) Hij verwees –bijna pijnlijk- steeds weer naar de afwezigheid van de heer Robesin.

De Zeeuwse SP-fractie heeft deze dag zeker ook van zich laten horen. Over Waterdunen –het niet vrijwillig onteigenen van gronden-, de jeugdzorg (n.a.v. het interpellatiedebat aangevraagd door de ChristenUnie) over het ontslaan van de raad van toezicht en het indienen van een motie om tegen het bestuursakkoord te stemmen vanuit Gedeputeerde Staten. Deze motie is –helaas- verworpen maar de SP heeft wel een duidelijk signaal afgegeven, zoals ook landelijk als in diverse gemeenten en ook door onze ‘vers’ aangetreden gedeputeerde in Noord-Brabant en Zuid-Holland.

U bent hier