h

Een gemiste kans...

27 juni 2011

Een gemiste kans...

Roland van Tilborg“Provincie springt niet in OV-gat voor 16-en 17 jarige scholieren” zo staat vermeld in de PZC van zaterdag 25 juni daags na de Statenvergadering waar er inderdaad een gemiste kans was voor de 16-en 17 jarige MBO-studenten van Zeeland.

De motie die de SP indiende kon rekenen op de steun van GroenLinks, PVV en de Partij voor Zeeland, totaal 11 stemmen van de op dat moment beschikbare 35 stemmen.

De PvdA liet het op het laatste moment afweten, hun steun bleef uit omdat ze van menig zijn dat gratis openbaar vervoer geen Provinciale taak is maar een taak is die vanuit Den Haag opgenomen moet worden. Terwijl de PvdA in hun afgelopen verkiezingsprogramma nog vermeldden dat onderwijs en kennisontwikkeling wel heel belangrijk zijn voor Zeeland, omdat deze studenten de economie van de toekomst dragen.

Overigens had de PvdA in 2009 (toen zij nog in de oppositie zaten) een motie ingediend om de mogelijkheden voor gratis openbaar vervoer te onderzoeken.

De Zeeuwse SP fractie is echter van mening dat wij als Zeeuwen het goede voorbeeld kunnen geven en de komende 2 a 3 jaar, tot aan de nieuwe verplichte aanbesteding voor openbaar vervoer in 2014, als wijze van proef onze 16- en 17-jarige MBO-studenten gratis openbaar vervoer aan moeten kunnen bieden.

Er wordt vaak gezegd dat er een financiële onderbouwing aan voorstellen mee gegeven moet worden. Nu wordt er een mooie financiële meevaller in de schoot geworpen van de provincie, namelijk een extra bedrag van 12,5 miljoen euro komend vanuit energiebedrijf Delta, en wordt er niets beschikbaar gesteld aan het vervoer voor MBO-studenten. Structureel is er een bedrag van 720.000 euro per jaar nodig om dit mogelijk te maken. Het gaat dus om ongeveer 2,5 miljoen van het totale bedrag voor de komende 3 jaar.

Gedeputeerde van Heukelom reageerde door te zeggen dat het simpel niet aan te raden is om dit te gaan doen en dat er ingezet wordt op het speciale leerlingenvervoer e.d. in Zeeland. Natuurlijk is dit zeer belangrijk maar dit is al een lopende zaak waar al de benodigde financiële middelen voor beschikbaar zijn gesteld. En heel simpel… mocht het beschikbare bedrag niet genoeg zijn, er blijft nog 10 miljoen over van het extra uitgekeerde bedrag van Delta , dus dat kan geen excuus zijn.

De Zeeuwse Staten hadden een mooi en sociaal voorbeeld kunnen geven voor de rest van Nederland. Ze hadden de komende 3 jaar kunnen laten zien dat wij als “zuunige” Zeeuwen helemaal niet zo zuunig zijn. Zeker niet als het om een onderdeel van de toekomstige Zeeuwse en Nederlandse kenniseconomie gaat en onze Zeeuwse MBO-studenten niet bij voorbaat door verkeerde zuinigheid een kennisachterstand op te laten lopen doordat ze om financiële redenen niet hun studie kunnen volgen die ze willen waar dan ook in Zeeland. Goed voorbeeld doet goed volgen. Het is te makkelijk om je te verschuilen achter de landelijke politiek onder het mom “daar gaan wij niet over” en “dat moet maar vanuit Den Haag geregeld worden”

U bent hier