h

Interview lijsttrekker: "Aan de slag voor leefbaarheid en werkgelegenheid!"

16 februari 2015

Interview lijsttrekker: "Aan de slag voor leefbaarheid en werkgelegenheid!"

Ger van Unen is 55 jaar en woont in Kloosterzande.

Ger was 6 jaar raadslid in Hulst en sinds 2011 is zij fractie-voorzitter in de Provinciale Staten van Zeeland.

Aan het werk

Behoud van werkgelegenheid en het aantrekken van nieuwe werkgelegenheid wordt de belangrijkste uitdaging voor de komende periode.

Zeeland heeft de afgelopen jaren veel faillissementen gehad, voor de betrokken werknemers en ondernemers is dat een enorme klap en de arbeidsmarkt staat onder druk. Daarom moeten we zuinig zijn op ondernemingen en moeten nieuwe bedrijven zich welkom voelen in Zeeland, maar zonder de regels voor bijvoorbeeld milieu-uitstoot te versoepelen of bij handhaving een oogje dicht te knijpen zoals dat in het verleden gebeurde.

Daarnaast is het tijd dat ook de Rijksoverheid haar verantwoordelijkheid neemt! Kijk eens wat er allemaal is verdwenen uit Zeeland; belastingkantoren, de UWV-werkpleinen, de rechtbank,de meldkamer van de politie en nu willen ze ook nog de politiebureaus in veel dorpen en steden sluiten.

Wij moeten geen genoegen nemen met alleen een marinierskazerne maar we moeten in Zeeland echte werkgelegenheid krijgen. Waarom kunnen de grote kantoren van de belastingdienst wel in Heerlen of Apeldoorn staan, maar niet in Goes? En Zeeland is als provincie met heel veel water toch ideaal als thuisbasis van de Water- en Zeehavenpolitie?

Zeeuwse zorgen

Hetgeen mij het meest aan het hart ligt is het verdwijnen van de leefbaarheid in Zeeland. Voorzieningen staan steeds meer onder druk, of het nu gaat om de laatste pinautomaat in het dorp of de lokale supermarkt. Ook in de grote steden verdwijnen voorzieningen, neem het ziekenhuis in Vlissingen. De Provincie neemt hier niet eens beslissingen over, maar als we niets doen dan voorspel ik één grote terugtrekkende beweging richting Breda. Daarom moeten we nu actie ondernemen, alle invloed die we hebben gebruiken om dit te stoppen voordat het te laat is!

De minister en de zorgverzekeraars trekken het zich niet aan dat we in Zeeland alles kwijt raken. Soms denk ik wel eens dat het ze juist goed uitkomt. Maar inwoners van dunbevolkte gebieden hebben evenveel recht hebben op goede zorg, dicht bij huis. En zonder deze voorzieningen trek je ook geen nieuwe inwoners aan.

Investeren in cultuur en natuur moeten we niet als kostenpost zien, het levert ook geld op. Aaneengesloten grotere stukken natuur zijn goedkoper in het onderhoud dan kleine stukjes. Mooie natuur en landschap trekt ook meer toeristen en levert op die manier ook geld op. Datzelfde geldt eigenlijk voor goed onderhoud van historische panden en boerderijen. Dit maakt Zeeland nog aantrekkelijker voor haar bewoners en bezoekers. Bij culturele evenementen maken we duidelijke keuzes. Subsidie is bedoeld voor evenementen die dat echt nodig hebben, niet om het bedrijfsleven te spekken of een organisatie te belonen die al een aardige winst maakt met hun evenement.

Foto: SP Zeeland

Dichtbij en weer zelf doen

Wij denken dat de Provincie sommige zaken veel beter zelf kan regelen dan het uit te besteden of te privatiseren. Bij het fietsvoetveer Vlissingen-Breskens zien we dat het zijn vruchten afwerpt.

Het veer is sinds 1 januari 2015 in beheer van de Provincie en nu al zijn er afspraken over lagere brandstofprijzen. Bovendien bespaart deze wijze van organiseren flink op de bedrijfsvoeringskosten. De komende jaren wil de SP het hele openbaar vervoer in Zeeland weer zelf gaan regelen. Zo kun je sneller inspringen op veranderingen en hoef je niet te betalen voor dure directeuren en een enorme bureaucratie. Door ook de Westerscheldetunnel op deze manier te beheren kan de tunnel sneller tolvrij worden, want de huidige situatie is een enorme barrière voor de economische ontwikkeling van Zeeland en van Zeeuws-Vlaanderen in het bijzonder.

Tot slot

Zoals u weet mogen de gekozen leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer kiezen. U kunt er van uit gaan dat de door u gekozen SP’ers in Provinciale Staten er alles aan zal doen om de verdere afbraak door Den Haag te stoppen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier