h

Blog Roland van Tilborg

5 maart 2013

Burger zal grote verliezer zijn bij superprovincies

Roland van TilborgEr wordt al jaren over gesproken… het samengaan van provincies. Sinds een paar maanden is dit dankzij het kabinet Rutte 1 en inmiddels Rutte 2 weer vol op in de aandacht. Onder leiding van minister Plasterk die ferm en strijdvaardig ten tonele verschijnt met deze roeping ‘dreigend’ in het rond zwaaiend. Decentralisatie, verbeterende slagkracht en efficiency als belangrijkste wapens met zich mee torsend.

Er moeten meer taken en verantwoordelijkheden van de landelijke overheid naar de 'lagere' overheden, provincies en gemeenten afgeschoven worden. Daar zou de burger beter van worden?!

Lees verder
20 februari 2013

Sluiten basisscholen is funest voor leefbaarheid

Roland van Tilborg‘Grenzen aan kleine scholen’ zo heet het rapport van de Onderwijsraad dat 14 februari 2013 aangeboden is aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs. In dit rapport staat onder andere dat basisscholen met minder dan 100 leerlingen zouden moeten sluiten of samen gaan met andere scholen. De ondergrens ligt nu op 23 leerlingen.

Het advies betekent dat er 96 van de 233 Zeeuwse basisscholen in de gevarenzone zitten, dat is ruim 41%. In Zeeuws-Vlaanderen is het bijna 50% van het totaal aantal basisscholen! In sommige dorpen zou er geen enkele school meer overblijven zoals bijvoorbeeld in Anna-Jacobapolder, Poortvliet, Renesse en Oudelande. Dit zou inhouden dat er scholen samen moeten gaan en dat kinderen verder moeten reizen om naar school te kunnen of met vriendjes en vriendinnetjes te kunnen spelen na schooltijd.

Lees verder

U bent hier