h

Sluiten basisscholen is funest voor leefbaarheid

20 februari 2013

Sluiten basisscholen is funest voor leefbaarheid

Roland van Tilborg‘Grenzen aan kleine scholen’ zo heet het rapport van de Onderwijsraad dat 14 februari 2013 aangeboden is aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs. In dit rapport staat onder andere dat basisscholen met minder dan 100 leerlingen zouden moeten sluiten of samen gaan met andere scholen. De ondergrens ligt nu op 23 leerlingen.

Het advies betekent dat er 96 van de 233 Zeeuwse basisscholen in de gevarenzone zitten, dat is ruim 41%. In Zeeuws-Vlaanderen is het bijna 50% van het totaal aantal basisscholen! In sommige dorpen zou er geen enkele school meer overblijven zoals bijvoorbeeld in Anna-Jacobapolder, Poortvliet, Renesse en Oudelande. Dit zou inhouden dat er scholen samen moeten gaan en dat kinderen verder moeten reizen om naar school te kunnen of met vriendjes en vriendinnetjes te kunnen spelen na schooltijd.

Dit zal niet alleen een extra belasting voor de kinderen betekenen maar ook voor ouders. Een praktisch probleem kan ook de keuze voor ouders worden als er bijvoorbeeld geen enkele school (dicht) in de buurt is die aansluit bij de levensbeschouwing. Dit geldt voor het Openbare- en Christelijk onderwijs.

“Ronduit belachelijk om dat zo cru te stellen” is de eerste reactie van Roland van Tilborg, SP woordvoerder onderwijs in de Zeeuwse Provinciale Staten. “het woord zegt het al, ’basisschool’. Een reguliere school is een basisbehoefte voor kinderen(en ouders) en wel zo dicht mogelijk bij huis in de nabijheid van het eigen huis, dus niet in een ander dorp of zelfs andere gemeente.” Van Tilborg heeft dan ook gelijk vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Hierin vraagt hij onder andere van het college om een brandbrief op te stellen aan het ministerie van Onderwijs te sturen en daarin de bezorgdheid uit te spreken en aan te dringen om het advies niet in deze vorm te volgen.

In een uitzending van Hart van Nederland, tijdens een bezoek aan de Schakel in Oudelande, zegt van Tilborg het volgende : “Dit gaat inwoners kosten, we zitten hier in Zeeland al in een ‘krimpgebied’ en als dan nog meer mensen wegtrekken of juist niet meer komen dan wordt het er qua leefbaarheid niet beter op. Terwijl we juist als Zeeland aan het proberen zijn op diverse manieren mensen naar Zeeland te krijgen.”

In het rapport wordt ook gesteld dat kleinere scholen kwalitatief minder zouden zijn hierop reageert van Tilborg ontkennend. “De onderwijsinspectie beoordeeld de kleinere scholen in Zeeland juist zeer positief, op een enkele uitzondering na. Wel kan het natuurlijk problemen opleveren als op een kleinere school een leraar uitvalt er meer op andere schouders terecht komt, maar daar is natuurlijk altijd een mouw aan te passen.”

Van Tilborg heeft met diverse ouders gesproken in Oudelande. Bijna iedereen beaamd dat de aanwezigheid van een basisschool zwaar meegeteld heeft om in Oudelande te komen wonen en zou het verdwijnen ervan als een groot gemis ervaren en vindt dan ook dat dit ten koste zou gaan van de leefbaarheid.

Er moet wel realistisch kritisch bekeken worden waar nog levensvatbare kansen voor basisscholen liggen. En daarbij is het minimum van 23 leerlingen een prima uitgangspunt voor. De SP is voor maatwerk. Scholen met 40 a 80 leerlingen kunnen kwalitatief goede scholen zijn(rapporten van de onderwijsinspectie bevestigen dit). En scholen sluiten waar in de nabije omgeving geen goed aansluitend alternatief voor de kinderen en ouders is of waar geen fatsoenlijke manier van vervoer is zijn onder andere goede redenen om de scholen niet te sluiten.

U bent hier